Några minnen från Ilnestorp
Det var i mitten på 40-talet. Kulturens vindar börjar blåsa in, även på landsbygden. Inom SLU började det talas om bygdegårdar. Vi här i byn tyckte att vi skulle göra något. Dahle'ns var kommna till skolan och vi satte upp en stor gran på skolgården. Det blev så småningom julfest med dans kring granen. I småskolan var dukat upp till fest med kaffe och kakor. Vi hade gjort en scen i en hörna och där hade vi sketcher och monologer samt en radiogrammofon svarade för musiken.
Minns särskilt Valfrid som nyhetsuppläsare, med satiriska inslag från byn och världen. Dessutom hade vi lotterier då meningen var att vi skulle starta ett bibliotek. Det kom igång av populära författare som Salje, Vilhelm Moberg m. fl.. Många böcker skänktes och sä så fick vi upp boklådor från sockenbiblioteket, som byttes några gånger om året. Detta höll på i några år och jag tror att Valfrid var den första bibliotikarien Senare hade nog Ruben denna befattning och vi skaffade fleroch fler böcker.
Med tiden blev kommunikationerna bättre och vi kunde inte tillfredställa låntagarna med nya böcker så allt överlämnades till sockenbiblioteket.
Linberedning
Vid Ilnestorp fanns en brydestua för linberedning belägen på Erikstorp. Av denna finns nu bara stenruinerna av bastudelen kvar. Byavandringens samlingspunkt år 2012.
Informativt om linberedning med vackra bilder: http://www.linodlarna.se/om-lin.html
På åkern stax utanför Västra Vram mot Ilnestorp låg också en brydestua men den är helt borta nu.
Besök vid en "brydestua" i Svensköp numera Killhult






Eldstaden, galten


Linbråka, handbråka




Skolan
1136a
Kan ochså nämna fastlagstiden med "bollamåndag" och "stingkagetisdag". Då gällde det att komma tidigt till skolan, för den förste blev kung och sedan blev det bara sämre och sämre titlar. Gud nåde den som kom sist.
1138
1137
1139
1140
1141
1207
Jordbrukskassans första styrelse1916
1150
När telefonen och elströmmen kom till Ilnestorp
Telefonen
Intervju 17/4-2008 med Sven Nilsson född 1920 av Göran Karlsson.
Den första telefonlinjen kom från Svensköp, där telestationen låg och fick endast två abonnenter i Ilnestorp. Dessa var Anders Isaksson och Samuel Persson som var innehavare av affären (Ilnestorpsvägen 457). Telefonnumrena var 38B och 38C. 38A var Per Nilssons nummer som bodde på vägen från Svensköp. Tre abonnenter på samma par trådar innebar att man kunde lyfta luren och tjuvlyssna på den andres samtal. Lite senare kom från telestationen i Tollarp en ledning som gick till Skogsliden (Ilnestorpsvägen 115) och vidare till Einar Nilsson (Ilnestorpsvägen 170-26) och fram till Johan Persson på Tostarp. (Ilnestorpsvägen 328-c:a 140)
Ledningen byggdes så småningom ut till ett tjugotal hus i Ilnestorp. En automatststion, som var en av de första i trakten, inrymdes i Hanna och Nils Ehldes boningshus Ilnestorpsvägen 469. Automatstationen sades upp 1945. Den nya byggdes nästan mitt över vägen vid Ilnestorpsvägen 469 där den ligger än idag. Huset vid Ilnestorpsvägen 469 ägs idag av Boel och Göran Karlsson sedan 1993. Vid husrenovering påträffades rester av kopplingsplintar i krypgrunden. Ossian Olsson grävde med sin traktorgrävare av den gamla utgångna telekabeln vid avloppsarbete.
Elektricitet
Intervju 17/4-2008 med Sven Nilsson född 1920 av Göran Karlsson.
Elekrifieringen av Ilnestorp skedde 1937-38. Kraftledningen kom från Älmhultshållet (Hörby kmn.) över mossen söder om byvägen i Ilnestorp. Stolpar och ledningar har samma sträckning idag. En transformatorstation byggdes intill bäcken vid Friggestad 1:2. (?)(karta) Själva distrbutionsledningen följde landsvägen genom byn ända ner till Skogsliden (Ilnestorpsvägen 115) Sven Nilsson berättar att ledningsstolparna var rejält krokiga ekstolpar som hade tre trådar. Stolparna togs från den närbelägna skogen.
Elektrikerna som installerade i husen var tre bröder vid namn Kalle, Hetz och Gustav Vind. Även en Andersson från Degeberga var med och installerade. Armaturerna tillhandahölls mestadels av en farbror till Sven Nilssons fru Svea. Han hette Nils Jönsson och var återförsäljare för en elfirma i Malmö. Vid denna tid var man inte lika beroende av ström som idag. Strömmen användes mest för ljuspunkteroch något enstaka vägguttag för sladdlampa. Fastighetsägarnas ekonomi styrde inkopplingarna. Alla hade inte råd till en början att koppla in sig på nätet. Strömmen kunde vid oväder vara borta i flera dagar.
Karbid och fotogenlampans tid var nu förbi. Byn utvecklades och fick en andelsfrys på femtiotalet. Frysen inrymdes i affärens uthus och hade 24 fack om vardera c:a 200 liter.
Gatubelysningen kom till strax före 1 januari 1974 då kommunsammanslagningen ägde rum. Detta tack vare långvariga påtryckningar av Josef Olsson, vilket alla bybor varit tacksamma för.
Bertil Malmberg berättar en historia om Anders Jeppsson som hälsade på hos sin bror Nils när Nils precis hade fått elektriskt ljus inkopplat. Anders satte sig att läsa under lampans sken och kände väl nymodighetens behag. Detta tyckte inte Nils om som sade "Du kan gå hem med dig. Du behöver väl inte sitta här och slita på mitt ljus.
Ilnestorpsvägen
Byavägen; intervju med Sven Nilsson 23/4-2008 född 1920 av Göran Karlsson
Vägen var en smal grusväg. Stengärden fanns på båda sidor av vägen hela sträckan men som regel gick det att mötas. Vägförvaltningen skötte underhållet med hjälp av vägskrapa och vält. Skrabe-Petter körde vägskrapan och Nils Persson vältade. 1965 togs stengärdena bort av vägförvaltningen med hjälp av militär. Det som inte grävdes ner användes till utjämning vid Rolf Berntssons. På fastigheten Ilnestorp 11:2 Ilnestorpsvägen 469 lades stora mängder sten som nu bildar en brant och hög slänt bakom byggnaderna mot söder. Med utfyllnaderna byggdes även dämmet vid Leif Svenssons (Ilnestorpsvägen 170-26)
Vägen blev bredare men var fortfarande grusväg. Snöröjningen sköttes för hand med snöskyffel. Alla var skyldiga att hjälpa till. Alvar Anderssons far Anders Nilsson var (som Sven minns det) den siste plogfogden och var utsedd av vägstyrelsen. Plogfogden anskaffade folk och avlönade dessa. Vägstyrelsen kunde också hjälpa till med lastbil av märket "Tidaholm". Den var utrustad med spetsplog. Chauffören hette Palm och var klädd i "spetsbyxor". http://sv.wikipedia.org/wiki/Spetsbyxor
Någon gång på 40-talet byggdes kurvan vid Dag Valfridssons Ilnestorpsvägen 537 om. Den gamla sträckningen gick precis förbi milastenen och tvärt till höger mot Svensköpshållet.
För att förbättra vägen lade vägförvaltningen först på oljegrus. Asfaltbeläggningen av vägen har senare tillkommit succesivt med åren.
Hemvändardagar
11 Juli 1991
1222
26 Juni 1992
1215
1216
Torven skars på gammalt vis
1218
Årtal??
1219
11903
1194
Krigsminnen
1217
"Stora Flygnatten" 29-30 augusti 1944
Den 30 augusti 1944 störtade ett Lancaster-bombflygplan vid Svensköp som ligger några km sydväst om Ilnestorp.
Flygplanets ungefärliga nedslagsplats på kartbild. (Ilnestorp ligger till höger om markeringen i kartan) V.g. klicka på efterföljande blå kartlänk. För att återgå hit igen från kartbilden tryck på returpilen i webläsaren! (Zoom: Tryck + eller - i kartan

Minnesmärkets text lyder:
Natten mellan den 29&30 augusti, tjugo minuter efter midnatt störtade en Brittisk Lancaster Type 683 DWG N.o. G1504 Capacity G4 88. SW GBAF
Pilot ombord var Flight Sergant King.
Efter passage av Skånes luftrum lades kuren mot Bornholm där man senare skulle svänga söderut mot bombmålet Stettin i Polen. Då man lämnade Skåne och flög ut över Hanöbukten med kurs mot Bornholm träffades flygplanets stjärtparti av projektiler från ett tyskt nattjaktplan. Bombplanet blev svårt skadat och förmodligen dödades akterskytten vid detta anfall.
Piloten fann Lancastern svår att styra och beordrade besättningen att hoppa i fallskärm men innan dess vände han tillbaka mot Skånekusten för att de skulle hamna över land. Dessvärre hoppade de för nära kusten och drev ut över Hanöbukten. Där landade de i mörker och drunknade. När piloten insett att hans besättninglämnat planet hoppade han själv och landade i Ilnestorp strax öster om Svensköp.
Planet var nu herrelöst och flög först förbi Svensköp, gjorde en u-sväng och tog åter kurs mot Svensköp. Strax innan nedslaget kom en första explosion och därefter tog planet mark med full bomblast. Smällen blev fruktansvärd och endast smådelar av planet fanns kvar på nedslagsplatsen. Fönster på hus och byggnader slogs in flera kilometer från nedslagsplatsen.
Frosta Härads Hembygdsförening har till minne av den döde akterskytten som var kvar i planet när det störtade, rest detta minnesmärke. Detta är en kopia av den propeller man hittade här på nedslagsplatsen.
___________
Brittiska nödlandare 1940-45.
Så lyder titeln på en bok skriven av Rolph Wegman. Han har forskat i ämnet och läst förhörsprotokoll mm. Jag tänkte återge en del av vad han skriver, inklusive egna tillägg, om bombplanet som störtade i Svensköp natten mellan den 29 och 30 augusti 1944.
Planet, en Lancaster MK1 med beteckningen HK 594, hade en både engelsk och nyzeeländsk besättning om sju man med flygsergeant Douglas Arthur King som förare. Man hade klarat sig över Danmark och Kattegatt när man flög in över svenska kusten. De flög på 2000 meters höjd med sydvästlig kurs i rikting mot Bornholm som var nästa brytpunkt på vägen mot Stettin. Plötsligt träffades planet av automatkanoneld när man passerade ut över Östersjön vid svenska kusten. Troligen dödades akterskytten vid detta anfall. Flygplanet blev svårmanövrerat och föraren gav order om uthopp. Vittnen på marken såg flygplanet svänga i en vid båge in mot land när det attackerades av ett tyskt nattjaktplan. I samband med denna sväng hoppade fem av besättningen mot Östersjöns vatten. Föraren flygsergeant King hoppade sist och landade i Ilnestorp på ängen väster om Fridhem (Ilnestorpsvägen 482). Lancastern störtade norr om Svensköp i en fruktansvärd explosion. Intilliggande byggnader fick fönster och dörrar utblåsta och även ett tak blåstes bort.
Skolbyggnaden fick alla rutorna krossade och Bertil Stridh i Svensköp berättar att skolstyrelsen sökte ersättning för skadorna hos svenska försvaret men fick nej. Man kom då på idén att söka ersättning hos engelska staten som betalade. Bertil har tagit tillvara skrivelserna med bland annat mått på glasrutorna mm. Han har också delar från flygplanet.
Ett pansarförband var förlagt i bokebacken innanför Erikstorp. Olle Holmkvist (Ilnestorpsvägen 247-31) berättar att det dånade rejält när stridsfordonen gav sig över gårdsplanen på väg mot nedslagsplatsen i Svensköp. Olle berättar vidare att när maten inte passade hemma gick han till pansarförbandets koktross och åt.
I missionshuset var hemvärn och luftlottor förlagda. Från luftbevakningstornet såg man en fallskärm landa. Flygsergeant King sågs sedan gå ut på vägen i riktning mot Svensköp och nedslagsplatsen. Luftlottor hämtade honom och tog honom till missionshuset. Här förhördes han senare av en svensk flygvapenofficer. King förklarade att han felnavigerat och han uppgav också att han aldrig sett det tyska nattjaktplanet.
Den 30 augusti påträffades två kroppar tillhörande besättningen utanför Åhus.De blev sedan tillsammans med kvarlevorna av akterskytten begravda i Helsingborg den 7 september 1944.
Efter några dagar vila fick flygsergeant King åka tåg norrut till Korsnäs dit han kom den 6 september.Den 10 oktober återbördades han till hemlandet. King har varit tillbaka på senare år och besökt platserna för haveriet. Man ska komma ihåg att de här flygplansbesättningarna var unga pågar i 20-årsåldern,
Vraket efter Lancastern blev till skrot. Skrothandlare fick lägga anbud. A.Andersson i Linderöd hade högsta budet och fick det. Ett propellerblad blev stående ute på skroten i Svensköp där det med tiden vittrade sönder. Kjell-Åke Espersson har gjort en kopia som står som ett monument vid nedslagsplatsen.
Ilnestorp 2012-03-10
Göran Karlsson
__________
Historia
Film och bildvisning 8 mars 2012
Söndagen 8 mars i Byahuset/Missionshuset visade Evert Walfridsson film och Olof Jönsson bilder från Ilnestorp. Lokalen blev välfylld med intresserade besökare.



17 maj 2012 Byavandring, 20-årsjubileum vid Brydestuan på Erikstorp.
Trots regnskurar och svala vindar var uppslutningen vid årets byavandring stor.
Karin Persson från Skånelin berättade och demonstrerade hantverket med linberedning för alla intresserade. Visningen skedde inne i linbastan eftersom en regskur gick över.
Linfrörepa
Bråkning
Skäktning med skäktkniv. Linet ligger över en skäktstol.
Linhäckla
Efter dragning av linet genom olika fina linhäcklor fås det färdiga linet klart att spinnas till tråd.
Hela proceduren beskrivs här http://hem.passagen.se/kulturarv/linodling.html
Artikel i Kristianstadsbladet http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1627184/Historisk-vandring-i-hallregn.html
Den årliga tipspromenaden genomfördes därefter genom skön bokskog i vårskrud av minst femtio personer.
Sedvanlig korvgrillning och lotteri genomfördes i och mellan regnskurarna.
Efter denna trevliga byavandring återvände vi hem för att torka våra kläder.
12 maj 2012 Fixardag
Dagen bjöd på uselt väder med hård vind och regnskurar. En liten skara samlades ändå vid Byahuset/Missionshuset för at hjälpa till med fixandet. En skylift hade lånats in och Lars -Bertil Malmberg utförde stordåd i vindbyarna vid taknocken för att ersätta befintliga nockpannor som inte tätade mot övriga takpannor med bredare nockplåtar. Boel och Göran Karlsson körde igång grillen så att några korvar kunde beredas och slinka ned.
Ilnestorp 400 årsjubileum
Ilnestorp firade 400 årsjubileum med hemvändardag och jubileumsfest
lördagen den 17 augusti 2013 vid missionshuset.
3
3c
3d
Ett flertal turer med höskrindor.
4
5
6
A1
Den förträfflige Jill Lindgren, Tollarp förvandlade barnen till djur och "odjur" men bara i ansiktet.
A3
A4
A5
Aa10
Aa12
Hoppborgen
B1
B2
Ponyridning under handledning av Josefine Andersen, Sätaröd
H1
H2
Olof Jönsson visade och kommenterade gamla bilder från Ilnestorp i missionshuset.
O1
O2
Tony Björk från Sydsvensk Arkelogi AB visade bilder och berättade om arkelogi och hur och när Skåne blev befolkat. Han "landade" så småningom i Ilnestorp och hade vissa belägg för att Ilnestorp kanske är äldre än 400år. (Se nederst i bild P4)
P1
P2
P3
P4
Jubileumsfesten lördagen den 17 augusti 2013 hölls på "Leifs loge" Ilnestorp.
Mat och dryck. Q3
Q4
Senare dans till Canyons orkester.
Q5
Q6
Q7
Ny ordförande Ilnestorps Byalag 18 april 2014
På styrelsemötet 18 april invaldes Martin Algotsson som ny ordförande till Ilnestorps byalag.
Martin Algotsson bor på Ilnestorpsvägen 350. Tel 044-140 64 20.
Här avtackas avgående ordföranden Rolf Berntsson.
Valborgsfirande 2014
Bild från Valborgsfirandet, då "Ilnestorpakören" hade sitt första (orepeterade) framträdande under ledning av Martin Algotsson och Daniel Walfridsson.
Brand 7 juli 2014
Ilnestorpsvägen 537-77
Kallades i bygden för "Sissetorp" Ägs av Pederssens. Används som fritidsfastighet.
Läs mer om olyckan här:
http://www.expressen.se/kvallsposten/sommarhus-brann-ner-efter-rejalt-askovader/
Adventsammankomst Tisdagen 2:a december 2014
Uppslutningen blev stor och det blev trångt i lokalen.
14-1224
2014:s Luciatåg förbereder sig
14-1220
14-1221
Lucia-barnen sjöng vackert traditionella sånger
14-1227
Uttåg
14-1233
14-1234
Tollarps kyrkokör medverkade som vanligt med nya trevliga sånger.
14-1236
Efter andakt och kaffe med dopp utdelades lotterivinsterna.
"Vill du ha godis eller chokladasken?"
14-1237